Menu

Btw-stromen en bedragen controleren en beheren binnen de onderneming.

De btw-bedragen die doorheen de onderneming vloeien zijn enorm.
Input btw en output btw moeten afzonderlijk worden bekeken en beheerd. Daardoor kunnen fouten leiden tot enorme risico’s.
Kleine of eenvoudige ingrepen kunnen grote positieve effecten hebben op de liquiditeit of op de kosten van de onderneming.

Outsourcen btw-compliance leidt vaak tot complicaties !
En dan zijn er nog de administratieve lasten die een btw-boekhouding met zich meebrengt voor de onderneming. Om de kost hiervan te beperken wordt vaak geopteerd voor het outsourcen van de btw-compliance naar een dienstverlener of wordt de btw-compliance ondergebracht in lagere loonlanden. Ook deze werkwijze leidt zeer vaak tot complicaties.
 
Hoe een correct beeld krijgen van btw-situatie en interne controle opzetten ?
Om een juist beeld te krijgen van de btw-situatie van de onderneming en om een degelijke interne controle mogelijk te maken, moet het btw-bedrag in kaart worden gebracht dat door de onderneming vloeit en dat dus moet worden beheerd. Een degelijk opgezet (ERP) systeem is vaak de basis voor een goed btw-management.

Risk-management en btw-optimalisatie !
Deze Master Class  gaat aan de hand van praktische voorbeelden uitgebreid in op de concrete toepassing :
- Aandachtspunten bij het opzetten en bijhouden van het (ERP) systeem (sturing vanuit het (ERP) systeem naar de vakken van de btw-aangifte ed.)
- Het toenemende belang van het zogenaamde “audit trail” of controlespoor en het opzetten van bedrijfsprocessen (welke transacties verricht de onderneming, hoe worden zij administratief (aan-en verkoopproces, documentenstroom), boekhoudkundig en btw-technisch verwerkt)
- Vereenvoudiging of controleren van administratieve lasten (electronische facturatie, self billing, toepassing maken van speciale regimes, buitenlande btw-registraties vermijden…)
- Manieren om de liquiditeit van de onderneming te verbeteren (diverse btw-vergunningen, btw-eenheid, toepassing van btw-verleggingsregeling op aankopen, gebruik maken van bepaalde schorsings- of vrijstellingsregelingen bij in- en uitvoer, gebruik inco terms…)
- Hoe btw-risico’s beperken (veelvoorkomende fouten zoals onterecht toepassing van een btw-vrijstelling, verkeerd btw-tarief, foutieve toepassing van een verleggingsregeling, buitenlandse btw-registraties…)
- Maatregelen om btw-lekkage of –kosten te verminderen (vergeten btw, verborgen btw, niet recupereerbare btw, btw op promotionele acties, 2x btw betalen voor dezelfde aankoop, btw op verloren schuldvorderingen…)

Meerwaarde van deze opleiding
- Op basis van concrete business cases leert u de btw-stromen in uw onderneming te kennen en hoe u die btw-stromen moet managen.
- Docent met jarenlange ervaring met internationale handel en btw.
- ‘Het BTW Huis' is dé kwaliteitsgarantie voor BTW-opleidingen.

25 Apr 19
09:00 Startuur
17:00 Einduur
Inschrijven
Holiday Inn Gent Expo
Maaltekouter 3, 9051 Gent
07 May 19
09:00 Startuur
17:00 Einduur
Inschrijven
Bluepoint
F. Williotstraat 9, 2600 Berchem

Deelname

De inschrijvingsprijs bedraagt 498 EUR (excl. btw) per deelnemer.
U ontvangt steeds een elektronische bevestiging bij inschrijving.
De opleiding is betaalbaar via de “KMO-Portefeuille”( subsidieerbaar bedrag = € 490 ).
Gelieve onze factuur te raadplegen voor het exacte bedrag van de projectaanvraag. 
Meer informatie hieromtrent vindt u op de website van KMO-portefeuille.

Accreditatie / aanwezigheidsattest

IAB/BIBF/IBR: 7 uren.
Advocaten kunnen op basis van het aanwezigheidsattest de gevolgde opleiding laten valideren door de Orde van Vlaamse Balies.

De sprekers

Frank Borger

The VAT House


Frank Borger, partner THE VAT HOUSE
Frank Borger was van 1988 tot 1989 voltijds assistent aan de faculteit Rechten van de VUB. In 1990 werd hij belastingconsulent bij het Antwerpse en Brusselse kantoor van Coopers & Lybrand. Frank werd in 1997 mede-oprichter van Het BTW Huis. Frank is docent aan de Fiscale Hogeschool en gastdocent aan de Karel De Grote Hogeschool Antwerpen, alsook spreker op diverse vakseminaries. Daarnaast publiceert Frank in vakliteratuur en is mede-auteur van enkele basiswerken inzake btw. Buiten zijn gedetailleerde kennis van de Belgische btw, volgt Frank ook de btw-wetgeving van andere EU-lidstaten.